torstai 24. syyskuuta 2015

TEHTÄVÄ: 11 teesiä ikääntymisestä

Lukekaa TÄSTÄ KLIKKAAMALLA Kokeneet ja viisaat -asiantuntijaryhmän teksti 11 teesiä ikääntymisestä. Kaikki teesit ovat äärimmäisen tärkeitä ja ajankohtaisia, mutta valitkaa niistä yksi ja kertokaa mitä tunteita kyseinen teesi teissä herättää tai mitä voisitte konkreettisesti tehdä sen eteen. Kirjoittakaa ajatuksenne kommentoimalla tätä tekstiä. 

Ps. Kirjoituksilla ei ole mitään pituusrajoitteita, luonnollisesti :) Ajatuksienne ydin on tärkeintä!

9 kommenttia:

  1. Kommentti teesille nr 2
    Ei ole oikea, että ihmisen arvo määrittyy iän perusteella. Kaikenikäisillä pihtäisi olla ihmisarvo, joka iästä ei riipu. Kun iäkästä ihmistä pidetään kykenemättömänä, hän muuttuukin sellaiseksi. Tulee arvostaa vanhuksia ja heidän elämänviisautta.
    Yksinäisyyden lievittämiseen sopii hyvin ryhmätoiminta (liikunta, tapaamispaikat, luennot). Myös lukeminen ja vaikka jokapäiväiset askareet. Yksinäinen vanhus ei saisi tuntea olevansa menettänyt paikan yhteiskunnassa ja kokea, ette häntä enää tarvita.

    VastaaPoista
  2. Kommentti teesille nr 9
    Kuolevaa tekevän ikääntymisen ihmisen hoidossa ei ole kyse pelkästään hänestä itsestään vaan yhtäpaljon myös hänen läheisistään, jotka on myös saattohoidossa huomioitava. Olen samaa mieltä kuolevalle ihmiselle on tärkeää ettei häntä jätetä yksin ja että hänellä olisi koko ajan mahdollisimman turvallinen olo ja tunne siitä että hänestä pidetään huolta. Tärkeää on pitää huolta kuolevaa tekevän ikääntyneen potilaan kärsimyksen lieventämisestä ja etenkin riittävästä ja oikea aikaisesta kivunlievityksestä, mutta olen myös sitä mieltä että koska kärsimys kuuluu ihmisen elämään, niin ihmisellä tulee olla oikeus myös kärsiä. Tällä tarkoitan sitä, ettei kärsimystä pyritä kieltämään tai turruttamaan tai torjumaan, koska ihminen voi kärsiä ei vain fyysisesti, vaan hänellä voi kuoleman lähestyessä olla paljon psyykkistä, henkistä tai hengellistä kipua. On ihmisiä, jotka kuoleman lähestyessä tuntevat suurta tuskaa elämänsä aikana tehdyistä valinnoista tai laiminlyönneistä (esim. syyllisyyttä, häpeää, vihaa, katkeruutta tai huolta läheisten pärjäämisestä oman kuoleman jälkeen.)

    VastaaPoista
  3. Teesi 1 Ikääntyminen koskee koko yhteiskuntaa. Se on otettava huomioon kaikessa lainsäädännössä ja kaikissa poltiikoissa.
    (Sosiaali- ja terveysministeriö. Muistio 26.8.2015. Kokeneet ja viisaat asiantuntijaryhmä. Yksitoista teesiä ikääntymisestä. Verkkodokumentti. Luettu 1.10.2015.)

    Luetusta:

    Valtakunnalista vanhuspolitiikkaa koskevat lait, säädökset ja niiden perustella luodut ohjaavien ohjelmien tavoitteet ovat näkyvästi esillä foorumeilla, kuntien vanhuspalveluohjelmissa ja suosituksena valtakunnan linjauksissa yhä enemmän.Palvelujen tuottajat saavat suunnan toiminnalleen ja voivat kehittää palveluitaan tavoitteidensa ja profiloitumisensa mukaisesti.
    Yhteiskuntakehityksessä nämä suuntaviivat koskettavat koko väestöä ja muodostavat samalla malleja ja käytäntöjä sekä kerrostuvaa uutta.
    Vaikuttaminen arvoihin ja asenteisiin vaikuttaa julkisen ja yksityisen jokaisella portaalla. Muuttuvan vanhuspolitiikan koulutuksia on saaatavilla eriasteisina koulutuksina, opiskellaan työn ohessa ja kouluttaudutaan ammatissa toimien, oppeja voidaan täydentää korkeakoulu ja yiopisto-opinnoin, täydennyskoulutuksin, lisäkoulutuksin ja erimuotoisesti. Verkostoyhteistyöstä,yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja lisääntyvästä läpinäkyvyyden vaateesta on tullut luonteva osa työelämää.
    Painotukset ovat erilaisia,kuitenkin peruslähtökohtana on yhtenevä ajatus iäkkään ihmisen hyvästä elämästä.

    VastaaPoista
  4. Ivi J
    Kommentti teesille nr 6
    Kotona asumisen tukeminen.
    Se on hieno juttu.Kuka meistä ei haluaisi asua ikääntyneenä omassa kodissaan mahdollisimman pitkään ja laadukkaasti.
    Silti se herättää minussa sellaisia ajatuksia, että ensisijaisesti erittäin tärkeä on kotona asumisen turvallisuuden varmistaminen.Tällä tarkoitan sitä, kun ikä karttuu ihmisen toimintakyky, terveys ja voimavarat heikkenevät.
    Samassa pitäisi muistaa, että me ihmiset olemme kaikki erilaisia. Vanhuus tulee meille kaikille ja olisi hyvää hälventää ennakkoluuloja siitä, että ei ikäihminen pystyisi asumaan kotona, kun vaan saa laadukasta tukea siihen.
    Vaikeatahan se on järjestää laadukasta ja yksillöllistä kotihoitoa, kun valtiolla on talousvaikeuksia ja jokalta puolelta säästettään. Sen takia päättäjillä olisi hyvää ensisijaisesti tutustua ikääntyneiden arkeen ja heidän hoitaamisensa arkeen. Tätä kautta voitaisiin tutustua yksillöllisesti asiakastarpeisiin moniammattillisen tiimin kanssa.
    Enemmistöllä meistä on pienet eläkkeet, onko valtiolla tai kunnalla varaa tukea laadukasta kotona asumista.....

    VastaaPoista
  5. Kommentti yleisesti ja teesi nro 6.

    Ikääntyminen koskettaa meitä kaikkia ja meidän jokaisen elämää, se ei ole sairaus, vaan elämään kuuluva vaihe; siinä missä lapsuus ja nuoruuskin.
    Yhteiskunnallisten asenteiden on muututtava, niinkuin jo pieneltä osin on tapahtunutkin, mutta paljon on vielä parannettavaa.
    Samaa mieltä siinä, että jokaisella ikäihmisellä pitäisi olla joku johon voida tukeutua; päivittäin.
    Kaikilla kun ei ole lähellä lapsia, lapsenlapsia, sukulaisia saati ystäviä; josko ollenkaan.
    Kyllä siinä tilanteessa jokainen kokisi yksinäisyyttä ja turvattomuutta: Kuinka suoriudun ja jaksan arjessa yksin...
    Omalta osaltani yritän jutella asiakkaiden kanssa päivittäin edes yhden kanssa; siinä alkua.
    Kunhan opiskeluni päättyvät ja tilanne tasaantuu. Voisin ehdottomasti ajatella vierailevani jonkun ikäihmisen luona muutaman kerran viikossa; jutellen, kahvitellen ja ulkoillen.

    Meillä on vastuu !!!



    VastaaPoista
  6. Teesi nro 10:
    "Vapaaehtoistyö ikääntyvän yhteiskunnan voimavaraksi"

    Vapaaehtoistyöntekijöitä on esim. Lions-Clubin piirissä sekä SPR:n ystäväpalvelu. Kumma ettei työpaikallani näiden vuosien aikana ole montaakaan kertaa näkynyt ketään. Joskus on kiireellä tultu ulkoiluttamaan muutamaa asukasta.
    Miksi ei nykyään ole siviilipalveluksen piiristä nuoria vapaaehtoisia miehiä tekemään palvelusaikanaan tärkeää työtä vanhusten kanssa? Näitä oli aikoinaan ollessani Saksassa töissä paljonkin apuna. Mikä ihana apu: ulkoilua, kaupassakäyntiä, lukemista, pelaamista ym.
    Meillä on myös paljon työttömiä. He8dän joukossaan olisi varmaan monia sellaisia, jotka voisivat tai haluaisivat tehdä vapaaehtoistyötä vanhusten parissa. Näihin liittäisin vielä maahanmuuttajia, jotka saattavat syrjäytyä yhteiskunnasta ja gettoutua kielitaidottominakin ehkä omiin ympyröihinsä. Samalla he oppisivat kieltä ja suomalaista kulttuuria. Suuresta joukosta turvapaikanhakijoita löytyisi varmaan valikoituja henkilöitä, joista monet turhautuvat tekemättömyyteen ja odotteluun. Jossain päin Suomea tätä on ilmeisesti jo kokeiltukin.
    Kyläyhteisöjä tulee kehittää, jossa eri-ikäiset ja eri kulttuureista tulevat ihmiset tutustuvat toisiinsa. Muualla Euroopassa tässä on menty jo pitkä askel edellä meitä.
    Jo lapsille pitäisi Suomessa opettaa, että vanhuksia kunnioitetaan ja autetaan. Monissa muissa kulttuureissa tämä on päivänselvää.
    Ja teen itse sen pienen asian lähikaupassa: Voin auttaa huononäköistä rollaattorimummoa löytämään sen oikean pakkauksen. Sen jälkeen juttelemmekin tovin niitä näitä. Lopuksi hän kiittää kun oli niin kiva pitkästä aikaa jutella jonkun kanssa! Näin kävi monille taannoin lähikaupassa.
    Älkäämme unohtako sitä puolta vapaaehtoisessa auttamisessa, että se antaa molemmilla osapuolille paljon. Se voimaannuttaa myös auttajaa!

    VastaaPoista
  7. Paljon kaunista puhetta sosiaali- ja terveysministeriön asettamalta Kokeneet ja viisaat-työryhmältä.
    Teesit toivat mieleeni lähinnä vaalilupaukset ennen eduskuntavaaleja, kerrotaan kyllä miten asioiden pitäisi olla, mutta ilman minkäännäköisiä ratkaisumalleja.
    Tässä taloudellisessa tilanteessa valtion määrärahoja tuskin tullaan suuntaamaan aiempaa enempää ikääntyvien ihmisten hyvinvointiin, päinvastoin, vaikka se varmasti upea asia kaikinpuolin olisikin. Toki, jos ikääntyvillä ihmisillä on talous loistavassa kunnossa, on yksityis-sektorilla tarjottavanaan hienoja ja toinen toistaan parempia palvejuja jatkossakin. Ikävä puoli tässä on tietysti se, että ikääntyvät ihmiset ovat kovin eriarvoisessa asemassa toisiinsa nähden.

    Vapaaehtoistyö on mielestäni avainasemassa siinä, että jokainen voi halutessaan vaikuttaa ikääntyvien ihmisten hyvinvointiin.
    Omalla asuinpaikkakunnallani on meneillään kaupungin liikuntatoimen järjestämä vapaaehtoisuuten perustuva " Vie vanhus ulos-kampanja", jossa vapaa-ehtoisille annetaan muutaman tunnin mittainen koulutus, jonka jälkeen tarkoituksena on kerran viikossa ulkoiluttaa kotonaan asuvia ikäihmisiä, joilta ulkoiluseura puuttuu ja itsenäinen ulkoilu ei ole enää täysin mahdollista.

    Vanhustyön parissa palkkatyötään tekeville ihmisille saattaa olla hieman kaukaa haettu ja ehkä raskaskin ajatus lähteä vapaaehtoistyöhön ikäihmisten pariin vielä työpäivän jälkeen, joskaan ei mahdoton. Arjen pienet teot, vilpitön kuunteleminen ja keskusteleminen ikääntyvien kanssa ovat kuitenkin jatkuvasti kaikkien ulottuvilla.

    VastaaPoista
  8. Tuovi Lehtinen
    Kohta 2 mielestäni huomion arvoinen
    Ikäsyrjintää on tahattomastikin, mutta ikäihminen on aikuisten tavoin täysivaltainen ihminen.

    VastaaPoista
  9. Kommentti teesille 11
    Koulutus ja tutkimus

    Luotettava tieto ja osaaminen vanhusten hoidossa on kaiken A ja O,joten hoitoalalla pitäisi olla ammatillisia osaajia enemmän ja ehdottomasti HYVÄ suomenkielen taito ja sen ymmärtäminen,edellä mainittu vaikuttaa hyvään ja turvalliseenhoitoon hyvään yhteishenkeen työyhteisössä.

    VastaaPoista