Kirjatori

Täällä kirjoitamme yhdessä ohjeita kehittäjälle ja teemme kehittäjän käsikirjan. Se syntyy meidän kaikkien yhteisen työskentelyn tuloksena. Ensimmäisellä kierroksella kaikki kirjoittavat lukemiensa kirjojen inspiroimana ja omien kokemustensa kannustamana (noin) viisi ohjetta kehittäjälle. Siis kirjan ja elämän inspiroimana.

Toinen kierros: Katsokaa mitä edellinen kirjan lukija on kirjoittanut. Tehtävä on nyt konkretisoida esitetyt ideat ja ajatukset käytännön asioiksi Foibessa. Siis edellisen lukijan näkökulmien pohjalta. Oikeita asioita. Uutta kuvaa kirjasta ei tarvitse laittaa. Jatkakaa vaikka toisen kirjoittaman tekstin alapuolelle. Laittakaa oma nimenne tekstin eteen.

Kolmas kierros: Kirjoja on taas vaihdettu ja tällä kertaa tehtävänantona kirjan innostamana on esittää kolme asiaa, jotka on syytä huomioida Hyvää Elämää toteutettaessa. Kolme vain siksi, että teiltä nousisi varmasti loputtomasti erilaisia ajatuksia. Antoisia lukuhetkiä!

Kirjatorin neljäs ja viimeinen kierros. Olet jälleen saanut käsiisi uuden kirjan. Lue se uudistajan ja kehittäjän silmälaseilla. Mitä ideoita ja ajatuksia kirja herättää toimintamallien uudistamisen ja kehittäjän mielen näkökulmasta 

Koko valmennuksen lopussa meillä on valmiina kehittäjän käsikirja.

Tästä klikkaamalla kirjoittamaan! 


 

1 kommentti:

  1. Hyvää Elämää toteutettaessa ihmiset kokevat subjektiivisesti Oman Hyvän Elämänsä. Asiat, joita nousee Jaana Utin tekstistä ovat Utin mukaan : aktiivisuus ja aikaansaaminen. ( Utti 2004:17.)Utti, Jaana. Kiihdytyksiä omenapuutarhassa.Luottamusta, luovuutta ja johtajuutta Imatralla. Imatran kaupunki. Jaana Utti ja Sun Innovations. sun Innovations.Helsinki.Otavan kirjapaino Oy. Keuruu 2004.)

    Yhteinen rakenteeseen ja strategiaan sopiva tapa toimia.(Utti 2004:53.)

    Organisaatiokulttuuri kehittyy aina johonkin suuntaan.( Utti 2004:61.)

    VastaaPoista